ΚΑΣΟΛΑΣ Δ. ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ (1902-1991)

Λογοτέχνης, ζωγράφος, αγιογράφος, δημοσιογράφος και εκδότης εντύπων ο Γεράσιμος Δ. Κασόλας γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1902. 

Ως δημοσιογράφος έγραψε εκατοντάδες κείμενα (άρθρα, σχόλια, ανταποκρίσεις κ.λ.π.) σε εφημερίδες της Αθήνας ( Καθημερινή, Ακρόπολις, Βραδυνή, Χρόνος), της Πάτρας και του Μεσολογγίου. Στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41 βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του μετώπου ως πολεμικός ανταποκριτής της μεγάλης απογευματινής εφημερίδας των Αθηνών Ασύρματος. Οι ζωντανές εκείνες τηλεφωνικές και τηλεγραφικές ανταποκρίσεις άφησαν εποχή. 

Ύστερα από την κατάρρευση του μετώπου γύρισε στο Μεσολόγγι και ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη ζωγραφική και ειδικότερα με την Αγιογραφία. Γιος του Αρχιδιακόνου και πασίγνωστου, στην εποχή του, αγιογράφου- ζωγράφου Δημητρίου Κασόλα, υπήρξε άξιος συνεχιστής του έργου του πατέρα του. Φιλοτέχνησε πολλές ιερές εικόνες και τοιχογραφίες στους ναούς της Αιτωλίας και ιδιαίτερα της επαρχίας Μεσολογγίου. 

Η καλλιτεχνική του εισφορά στον τομέα της Αγιογραφίας αναγνωρίστηκε επίσημα από το Ελληνικό κράτος και το Υπουργείο Πολιτισμού του απένειμε ισόβια τιμητική σύνταξη. 

Αξιόλογη και αξιοπρόσεκτη υπήρξε όμως και η λογοτεχνική παρουσία του Γεράσιμου Κασόλα. Ήταν μόνο 16 χρονών όταν ποιήματά του δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Ελληνική Επιθεώρηση (1918). Το 1923 μαζί με τον Μπάμπη Χρέλια εξέδωσε στο Μεσολόγγι το φιλολογικό περιοδικό Βίγλα, από τις σελίδες του οποίου πρωτοπαρουσιάστηκαν ποιητές όπως ο Μϊνως Ζώτος, ο Στάθης Ζαρκιάς και ο Γιοσέφ Ελιγιά. Το 1926 τύπωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή Για την Ειρήνη, η οποία προκάλεσε το ενδιαφέρον του κορυφαίου, τότε, πνευματικού και λογοτεχνικού κόσμου της χώρας. Το 1950 τύπωσε ένα θαυμάσιο πεζογράφημα από τις δημοσιογραφικές εμπειρίες του κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο με τον τίτλο Ταξιδεύοντας με το θάνατο και το 1972 εξέδωσε την ποιητική συλλογή Χαμένοι δρόμοι. 

«Η φύση, το μεσολογγίτικο περιβάλλον, οι κορυφαίες στιγμές της ζωής, ο έρωτας, τα πράγματα που φεύγουν και χάνονται, η νοσταλγία καλύτερων κόσμων, οι παλιές μέρες της ρομαντικής εποχής του παρελθόντος, τα ηρωϊκά πανηγύρια του τόπου του, όλα αυτά και πλήθος άλλων στοιχείων, γίνονται απαρχές της έμπνευσης των ποιημάτων του Κασόλα. Μια αυξημένη ευαισθησία, μια μουσικότητα στο στίχο, η λεπτότητα και η αβρότητα της ψυχής, ο παιχνιδισμός του χαμόγελου, το μάτωμα της θλίψης, ξεχύνονται σαν κρουνός από τους στίχους των ποιημάτων του1».

Ο Γεράσιμος Κασόλας ίδρυσε στο Μεσολόγγι τον φιλολογικό σύλλογο «Κωστής Παλαμάς» του οποίου ήταν επίτιμος πρόεδρος. Ήταν επίσης μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών από το 1939 και μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. 

1 Αριστείδη Ξ. Καβάγια «Μια ταλαντούχα οικογένεια από το Μεσολόγγι» εκδ. εφημερίδας Μεσολογγίτικα Χρονικά Ι.Π. Μεσολογγίου 1990. 

 


 

 

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία χρήσης σας. Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα αποδέχεστε τους όρους μας. Όχι, θέλω να μάθω περισσότερα.