ΠΑΛΑΜΑΔΕΣ

Από τη σωζόμενη στο παλαμικό αρχείο αλληλογραφία παραθέτουμε το παρακάτω γράμμα του Κωστή Παλαμά. Σ’ αυτό μιλάει με το μεγάλο κύρος του ο αντάξιος απόγονος για τους πνευματικούς του προγόνους. Απευθύνεται στον λόγιο και διαλεχτό φίλο των γραμμάτων Χρήστο Ευαγγελάτο, τον οποίο ευχαριστεί και συγχαίρει για τη διάλεξη της κόρης του Νιόνιας Ευαγγελάτου, τελειοφοίτου του Γυμνασίου, με θέμα «Η Συμβολή του Μεσολογγίου εις τα Ελληνικά Γράμματα» γενομένη κατά την εορτή των Γραμμάτων στο Μεσολόγγι την 30 Ιανουαρίου 1932. 

Αθήνα 2-3-’32

«Κύριε Δήμαρχε και αγαπητέ φίλε, 

… Τώρα θα ήθελα να μεταδώσης της Νιόνιας σου και μια μου παρατήρηση. Από τον κατάλογό της των αξιομνημόνευτων συμπολιτών, που κάτι επρόσφεραν στην Παιδεία έχει παραλειφθή τ ο πλέον –τολμώ να είπω– αξιοσπούδαστον όνομα, όσο και αν ανήκη στον παλιόν αγύριστο καιρό. Είναι ο θείος μου
 Δημήτριος Παλαμάς, ο υιός του Ιωάννη, που πολύ προ του 21 (δε θυμάμαι αυτή τη στιγμή τις χρονολογίες) εδώ στην Αθήνα, Σχολάρχης για πολύν καιρό παρέδιδε τον Όμηρο κατά τρόπο που τον περιγράφει αξιοσημείωτα ένας ?γγλος περιηγητής που είχε περάσει απ’ εδώ. Και λοιπόν ο Δημήτριος, φιλόσοφος, θεολόγος, ακόμα και ποιητής, εξαιρετικός για την εποχή του και για το Μεσολόγγι. «Ο κατά Μακράκην άνθρωπος», η «Κοσμογονία και Θεογνωσία» του (1887) είναι βιβλία του, αλλά και «Ο προορισμός του ανθρώπου και του κόσμου, ήτοι ο τελικός σκοπός της δημιουργίας», ας είναι οι θεωρίες του οπισθοδρομικές για τους προοδευτικούς που θα ’ρθη κι’ αυτών ημέρα να πάνε στα όπισθεν, είναι όμως γραμμένο λ ο γ ο τ ε χ ν ι κ ώ τ α τ α σε γλώσσα που θα την εζήλευαν και σήμερα οι ευγλωττότεροι των καθαρολόγων. Ένας δε λόγος του στην 25η Μαρτίου εκφωνημένος στα 1851 στα Ηρώα μας για την εορτή της Εξόδου είναι, κατά τη γνώμη μου, ρητορικό αριστούργημα. 

Και του ακριβού μου αδελφού, του
 Χρηστάκη, και του ξαδέλφου Γιάνγκου οι φιλολογικές εργασίες για τον λόγιον εκείνον που θα ήθελε μια μέρα να ασχοληθή ιδιαίτερα με την ιστορία του Μεσολογγιού σε όλες της τις απόψεις, είναι αξιομνημόνευτες. 

Υπάρχει και ο
 Ανδρέας Ευσταθίου Παλαμάς, Ανδρέας ο Παλαμάς καθώς εγραφόταν, ιδιόρρυθμη και πρωτότυπη φυσιογνωμία, που έγραψε κι ένα περίεργο είδος μυθιστορήματος, το «?γνωστον»…

Αυτά για να τα μεταδώσεις στην κόρη σου…
Σε χαιρετώ και σε φιλώ. Πάντα να ζης και να εργάζεσαι, δραστήριος και φιλοπρόοδος».Πηγή:

  • Περιοδικό Νέα Εστία, «Ανέκδοτα Παλαμικά Κείμενα Γράμματα-Ποιήματα 1875-1877», τόμος 51, τεύχ. 593, Αθήνα 15 Μαρτίου 1952, σ.379.

ΣHMEIΩΣH: Το κείμενο αυτό είναι παρμένο από το βιβλίο «ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ ΤΗΣ ΛΙΝΜΟΘΑΛΑΣΣΑΣ» που εκδόθηκε από την Παπαχαραλάμπειο Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου το 2002. 

 

 

 

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία χρήσης σας. Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα αποδέχεστε τους όρους μας. Όχι, θέλω να μάθω περισσότερα.