ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ (1936- )

Η Αγγελική Παυλοπούλου, ποιήτρια με αξιόλογο έργο, γεννήθηκε στο Ευηνοχώρι και ζει στην Πάτρα. 


Παρουσιάστηκε στα γράμματα το 1962 με την ποιητική συλλογή Ο Δρόμος με τα τριαντάφυλλα. Η κριτική, ομόφωνα, υποδέχθηκε με ενθουσιασμό τη νέα ποιήτρια. Ακολούθησαν κι άλλα βιβλία που δικαίωσαν την ενθουσιώδη υποδοχή: Ερωτικές νηοψίες (1964), Οι προτάσεις μου (1966), «CΑΝΤΟ» (1967), Για το φταίξιμο της ?νοιξης (1972), Προσπέραση (1972), Σαράντα οκτώ ερωτικές επιστολές (1974), Χαρίλαε (1974), Ο φόβος 1967-1974 (1975), Η περίπολος (1976), Ο θόλος (1977), Οι πρωτόπλαστοι (1978), Η γέννα μέσα στο ωραίο (1980), Ο άλλος (οκτάστιχα) (1981), Δίστιχα (1981). 

Έχει συμπεριληφθεί σε πολλές ανθολογίες και ποιήματά της μεταφράστηκαν στη Γαλλική, Αγγλική, Γερμανική και Ιταλική γλώσσα. Στα ποιήματα της Αγγελικής Παυλοπούλου συναντάμε ένα λυρισμό δροσερό και δυνατό που πηγάζει από τη γυναικεία της ευαισθησία και γίνεται τραγούδι πρωτόγνωρο της ζωής, της φύσης και του έρωτα σε όλες του τις εκδηλώσεις και μορφές. 

«Η ποίησή της εκφράζεται με μια μυστικοπάθεια θρησκευτική που φέρνει στο νου τη θρησκευτική ερωτική ποίηση των μυστικών της Ανατολής. Συχνά πλαταίνει σ’ ένα ερωτικό πανθεϊσμό που φέρνει στο νου την Πανθεϊστική ερωτοθυμία του Ουίτμαν». (Μάρκος Αυγέρης, περιοδικό Ιωλκός). 

«Η Αγγελική Παυλοπούλου με μοναδικό πληθωρισμό, φωνάζει τη ζωή, τη διατυπώνει δυναμικά μέσα απ’ τη δική της ποιητική ύπαρξη… Η ποίησή της είναι ποίηση φυσική. Φυσική, όχι φυσιολατρική. Η φυσιολατρική ποίηση είναι μια ποιητική νοοτροπία και τάση που ξεπεράστηκε. Ενώ η φυσική ποίηση είναι η ίδια η οργανική ζωή της φύσεως, αποταμιευμένη σ’ ένα ανθρώπινο πλάσμα που θαρρείς πώς ολόκληρο είναι η φωνή της γης». (Ανδρέας Καραντώνης).
 


ΣHMEIΩΣH: Το κείμενο αυτό είναι παρμένο από το βιβλίο «ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ ΤΗΣ ΛΙΝΜΟΘΑΛΑΣΣΑΣ» που εκδόθηκε από την Παπαχαραλάμπειο Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου το 2002. 

 

 

 

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία χρήσης σας. Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα αποδέχεστε τους όρους μας. Όχι, θέλω να μάθω περισσότερα.