ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (1905-1970)

Δικηγόρος, βουλευτής, συγγραφέας. Γόνος παλαιάς Μεσολογγίτικης οικογένειας, γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1905, πέθανε στην Αθήνα και κηδεύτηκε στο Μεσολόγγι το 1970. 


Προξενικός πράκτωρ της Γαλλίας στο Μεσολόγγι (1939-1964) και Δήμαρχος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου (1946). Εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας το 1951 με το κόμμα της Ε.Π.Ε.Κ. και διορίζεται μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος από τον αρχηγό του κόμματος, Στρατηγό Ν. Πλαστήρα. Για δεύτερη φορά εκλέγεται βουλευτής κατά την περίοδο 1956-1958 οπότε και διετέλεσε μέλος της Διακομματικής Επιτροπής της Παιδείας με πρόεδρο τον Γεώργιο Παπανδρέου. Εκλέγεται επίσης βουλευτής της Ενώσεως Κέντρου το 1963, και το 1964 ορίζεται εισηγητής της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης. 

Καθ’ όλη την περίοδο της πολιτικής του ζωής διακρίθηκε για το ήθος του, την εντιμότητά του, την προσήλωσή του στο καθήκον, την ανιδιοτέλειά του, την πίστη του στη δημοκρατία, την αγάπη του για την πατρίδα του. 

Ήταν λογοτέχνης και ιστορικός, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Έγραψε τα βιβλία: Λόγοι Κοινοβουλευτικοί και Πανηγυρικοί, Σκηνές Εθνικού Μεγαλείου, Μεσολογγίτικες Εθνικές Δόξες. 

Τιμήθηκε με τα παράσημα: «Χρυσούν Μετάλλιον Εθνικής Γαλλικής Αξίας», «Χρυσούν Μετάλλιον Ιππότης Couronne Laurien» (Βέλγιο) και Χρυσούν Μετάλλιον της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. 

Για τον Κωνσταντίνο Πετρόπουλο έγραψαν οι: Χρίστος Αριστ. Μπασαγιάννης «Αφιέρωμα στην Ιερή μνήμη του Κωστάκη Πετρόπουλου», Μεσολόγγι 1992 και Μιχάλης Σταφυλάς, εκδότης-διευθυντής του περιοδικού Πνευματική Ζωή. 

ΣHMEIΩΣH: Το κείμενο αυτό είναι παρμένο από το βιβλίο «ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ ΤΗΣ ΛΙΝΜΟΘΑΛΑΣΣΑΣ» που εκδόθηκε από την Παπαχαραλάμπειο Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου το 2002. 

 

 

 

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία χρήσης σας. Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα αποδέχεστε τους όρους μας. Όχι, θέλω να μάθω περισσότερα.