ΒΑΛΒΗΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ (1850-1916)

Ο Σταμάτιος Βάλβης γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1850. Ήταν συγγενής με τον Κωστή Παλαμά. (Η γυναίκα του Παλαμά ήταν από την οικογένεια Βάλβη). 


Μετά το Γυμνάσιο ο Βάλβης σπούδασε Φιλολογία στην Αθήνα. Ήταν παθιασμένος καθαρευουσιάνος και αγωνίστηκε κατά της Δημοτικής και των δημοτικιστών. Το πάθος του για την καθαρεύουσα τον οδήγησε σε σύγκρουση με το συγγενή του Κωστή Παλαμά, για τον οποίο έγραφε ότι πήρε το δρόμο της «χυδαιογραφίας». Ο Παλαμάς του απάντησε με τρία άρθρα σφοδρότατα, με το ψευδώνυμο Αβλάβιος. Ο Σταμάτιος Βάλβης πέθανε στα 1916. 

Ο Σταμάτιος Βάλβης εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές: Γερανοί του Ιβύκου, Λυρικά ειδύλλια, Αι κόραι του Πανδάρεως, Επιθαλάμιον. 

Επίσης έγραψε τις μελέτες: Φιλολογικά μελετήματα, Τω Ιωακείμ τω Γ΄ Κωνσταντινουπόλεως, Γεωργίω Μιστριώτη, Περί τριών στίχων του Δάντου. 

Ακόμα εξέδωσε έμμετρες μεταφράσεις των Επινίκων του Πινδάρου. 

Πηγή:

  • Βιογραφική εγκυκλοπαίδεια Ελλήνων Λογοτεχνών, Σύνταξη - επιμέλεια ύλης: Δ.Π. Κωστελένος, εκδ. Κ. Παγουλάτου, Αθήνα 1974.

ΣHMEIΩΣH: Το κείμενο αυτό είναι παρμένο από το βιβλίο «ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ ΤΗΣ ΛΙΝΜΟΘΑΛΑΣΣΑΣ» που εκδόθηκε από την Παπαχαραλάμπειο Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου το 2002. 

 

 

 

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία χρήσης σας. Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα αποδέχεστε τους όρους μας. Όχι, θέλω να μάθω περισσότερα.