ΑΜΕΑ

 Από τις αρχές Απριλίου 2008 στην Παπαχαραλάμπειο Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου λειτουργούν τρεις (3) ηλεκτρονικοί υπολογιστές με ειδικά προγράμματα για άτομα με ειδικές ανάγκες. Ο ένας απευθύνεται σε άτομα με κινητικά προβλήματα και άλλοι δύο σε άτομα με προβλήματα όρασης. Η προμήθεια του εξοπλισμού αυτού έγινε σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Προγραμμάτων Κ.Π.Σ. του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και στα πλαίσια του υποέργου «Προμήθεια Υπολογιστικού και ειδικού Εξοπλισμού για ΑμΕα σε Δημόσιες Βιβλιοθήκες».

 

 

Εξοπλισμός Α.Μ.Ε.Α

 

Τα άτομα με κινητικά προβλήματα έχουν τη δυνατότητα με τη βοήθεια περιφερειακών συσκευών και ειδικών ποντικιών να εκμεταλλεύονται πλήρως τις δυνατότητες ενός Η/Υ. Έτσι για παράδειγμα, ο χειρισμός του ποντικιού μπορεί να γίνει με το πάτημα ειδικών πλήκτρων και μοχλών, με την κίνηση του κεφαλιού η οποία καταγράφεται μέσω ψηφιακής κάμερας ή τέλος με ένα σύντομο φύσημα σε ειδικό ακροστόμιο.

 

Στα άτομα με προβλήματα όρασης (μειωμένη όραση ή απώλεια όρασης) τους δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση στη χρήση Η/Υ (π.χ. επεξεργασία κειμένου, περιήγηση στο Internet, ηλεκτρονική αλληλογραφία κ.α.) με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού. Παρέχεται επίσης η δυνατότητα ανάγνωσης των δεδομένων της οθόνης με καθαρή συνθετική φωνή και υποστήριξη οθόνης Braille για απτική απεικόνιση των δεδομένων της οθόνης. Τέλος, ο χρήστης μπορεί να εκτυπώσει απευθείας μέσα από τις εφαρμογές των Windows χωρίς καμία μετατροπή, σε ειδικό εκτυπωτή Braille.

 

 

Η Παπαχαραλάμπειος Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου αποδεικνύει έτσι έμπρακτα την ευαισθησία της σε κοινωνικές ομάδες με ειδικές ανάγκες ενθαρρύνοντας κάθε προσπάθεια για εύκολη πρόσβαση όχι μόνο στο υλικό των βιβλιοθηκών αλλά και στις ηλεκτρονικές πύλες της κοινωνίας της πληροφορίας και της γνώσης. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να δώσουμε ίσες ευκαιρίες σε άτομα που μας αποδεικνύουν καθημερινά πως μια ιδιαίτερη αδυναμία μπορεί να μετατραπεί σε ιδιαίτερη ικανότητα.

 

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία χρήσης σας. Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα αποδέχεστε τους όρους μας. Όχι, θέλω να μάθω περισσότερα.