Η Λέσχη Ανάγνωσης της Παπαχαραλαμπείου Βιβλιοθήκης θα ξεκινήσει τον καινούριο χρόνο με το μυθιστόρημα «Σουέλ» της Ιωάννας Καρυστιάνη των εκδόσεων Καστανιώτη.

Η συνάντηση θα γίνει την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου στις 7.00 το απόγευμα στο χώρο της Παπαχαραλαμπείου Βιβλιοθήκης και θα είναι ανοιχτή για κάθε ενδιαφερόμενο.

Θα ήταν μεγάλη χαρά για μας να δούμε τη βιβλιοφιλική παρέα να μεγαλώνει και να φιλοξενεί νέα πρόσωπα που θέλουν να μοιραστούν τις απόψεις τους με αφορμή το βιβλίο.

Τηλ. επικοινωνίας 26340 27388

Περιγραφή:

Σουέλ, όπως λέμε βουβός κυματισμός του ωκεανού. Σουέλ, εννοώντας τη μοναξιά, τη λήθη, την απουσία, τις μνήμες, τις εκκωφαντικές σιωπές.

Το Σουέλ της Ιωάννας Καρυστιάνη ταξιδεύει ένα πλοίο με καπετάνιο τυφλό, με ένα απίθανο σινάφι που βουίζει για πλήρωμα και ένα καραβόγατο που τον λένε Μαρίτσα. Οδηγεί ολόισια μακριά από στεριές και ξέρες. Γκρεμοτσακίζεται σε θυμίσεις, για όσα παρήλθαν οριστικά και αμετάκλητα, για συγνώμες που δεν ειπώθηκαν έγκαιρα, για φιλιά που χάσανε τη θέρμη τους, για κορμιά που τα κούρσευσαι η αγωνία της μοναξιάς. «Η θάλασσα δεν με επιστρέφει» επιμένει ο καπετάνιος αρνούμενος να πατήσει στη ξηρά και να αντιμετωπίσει τα γηρατειά και το θάνατο. «Η πατρίδα μου είναι μέσα στο ναυτικό σάκο, φόδρα για τα σώβρακα, τα γράμματα και τα λεφτά». Δώδεκα χρόνια μακριά από την οικογένεια του. Ένας γιος ? Οδυσσέας που μηχανεύεται δούρειους ίππους για να τον εξαναγκάσει να γυρίσει πίσω. Μια γυναίκα που δεν έχει άλλο σφρίγος να μισεί. «Σ? αγαπώ και ας μη γυρίσεις» του γράφει η άλλη που έχει να τον δει δώδεκα χρόνια αλλά συνεχίζει να υφαίνει την ελπίδα, παραβάν για τη μοναξιάς της στα εξήντα.

«Η θάλασσα χωρίζει όσους θα χώριζε και η στεριά, και ενώνει όσους θα έμενα μαζί οπωσδήποτε, είτε από μίσος είτε από αγάπη». Ήρωες σκληροί και τρυφεροί συνάμα. Αντιφατικοί για αυτό κι ανθρώπινοι. Θραύσματα της ιστορίας τους, που χτυπούν σαν κουδουνάκια στις τσέπες. Ζωές λίγο πριν το πέσιμο της αυλαίας με πεπραγμένα που γίνονται τροχιοδείκτες σε πορείες συντελεσμένες ερήμην των πρωταγωνιστών. Ελεγεία για όσα δεν ειπώθηκαν, για τις ανάγκες που δεν βρέθηκαν νέες γλώσσες να τις εκφράσουν, για όσους αρνούνται να παραδεχτούν πως είναι απόμαχοι, για τους νικημένους νικητές.

«Υπάρχουν πολλοί δρόμοι για να μη φτάσεις πουθενά κι άλλοι τόσοι για να χαθείς» έγραφε ο ποιητής, μα το Σουέλ φτάνει τελικά στον προορισμό του παρά τους αντίξοους καιρούς?

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΠΡΙΝ» τον Νοέμβριο του 2006)

Βιογραφικά στοιχεία:

Η Ιωάννα Καρυστιάνη γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης στις 8 Σεπτεμβρίου του 1952 σε μια πολύτεκνη οικογένεια από Μικρασιάτες γονείς.  Η Καρυστιάνη έζησε στα Χανιά μέχρι τα 18 που έφυγε για να σπουδάσει στη Νομική Σχολή Αθηνών. Επαγγελματικά ασχολήθηκε με το σκίτσο και την εικονογράφηση. Βιβλία της: Με γκρι και γκρίζο, σκίτσα (Εκδόσεις Αίολος, 1985), Ένα σκίτσο στο τσεπάκι, σκίτσα (Εκδόσεις Αίολος, 1987), Η κυρία Κατάκη, διηγήματα (Εκδόσεις Καστανιώτη, 1995), Μικρά Αγγλία, μυθιστόρημα (Εκδόσεις Καστανιώτη, 1997), Κουστούμι στο χώμα, μυθιστόρημα (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2000), O άγιος της μοναξιάς, μυθιστόρημα (Eκδόσεις Kαστανιώτη, 2003), Σουέλ, μυθιστόρημα (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2006), Τα σακιά, μυθιστόρημα (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2010), Καιρός σκεπτικός, διηγήματα (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2011), Το φαράγγι (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2015).

Έχει επίσης συνεργαστεί στο σενάριο της ταινίας «Ψυχή βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2009) και έχει γράψει τα σενάρια των ταινιών «Nύφες» (Eκδόσεις Kαστανιώτη, 2004) και «Μικρά Αγγλία» του ίδιου σκηνοθέτη.

Το έργο της έχει βραβευθεί μεταξύ άλλων και με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (2000).

Πηγές:

http://www.kastaniotis.com/author/94

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CF%89%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B1_%CE%9A%CE%B1%CF%81%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%B7#.CE.A3.CE.B5.CE.BD.CE.AC.CF.81.CE.B9.CE.B1

Πρόσθετες Πληροφορίες

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία χρήσης σας. Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα αποδέχεστε τους όρους μας. Όχι, θέλω να μάθω περισσότερα.