Πρόσκληση της Λέσχης Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης

Η επόμενη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης της Παπαχαραλαμπείου Βιβλιοθήκης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017 στις 8.00 το απόγευμα στο χώρο της Βιβλιοθήκης και θα είναι ανοιχτή για κάθε ενδιαφερόμενο.

Αυτή τη φορά θα διαβάσουμε και θα συζητήσουμε για το βιβλίο της Ρωξάνδρας (Σάντρας) Μποττέα - Νούλα με τίτλο "Οι Κοσμοπολίτισσες: Βουκουρέστι - Αθήνα - Μπουένος Άιρες - Νέα Υόρκη", των εκδόσεων ΑΙΩΡΑ.

Τηλ. επικοινωνίας 26340 27388

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στις 2 Απριλίου 1986, η πτήση της TWA από τη Νέα Υόρκη για την Αθήνα θα δεχτεί τρομοκρατική επίθεση. Η συγγραφέας, επιβάτιδα του αεροπλάνου, εκείνες τις στιγμές θα αναμετρηθεί με τη ζωή της και η μνήμη της θα επιστρέψει στην πατρίδα των παιδικών της χρόνων. Μια πατρίδα πλούσια και κοσμοπολίτικη, όπως ήταν η Ρουμανία για τους Έλληνες της Διασποράς τον 19ο και τον 20ό αιώνα. 

Η αφήγηση, συνδυάζοντας αριστοτεχνικά τη ζωντάνια της μαρτυρίας με τη γλαφυρότητα της λογοτεχνίας, ανασυνθέτει την ιστορία μιας αστικής οικογένειας Ελλήνων της Ρουμανίας που διασκορπίστηκε στα πέρατα της υφηλίου. Στη σκιά των συγκλονιστικών γεγονότων του 20ού αιώνα στήνεται το σκηνικό της καθημερινής ζωής τους στη γειτονική, αλλά ουσιαστικά άγνωστη, Ρουμανία. Η συγγραφέας ψηλαφίζει τις προσωπικότητες τριών γυναικών που χάραξαν και τη δική της ζωή. Η Έλλη, η Λουκία και η Αλίκη αγωνίστηκαν, περιπλανήθηκαν και αναζήτησαν καινούργιες πατρίδες, παραμένοντας αυτό που πάντα υπήρξαν: κοσμοπολίτισσες.

Βιογραφικά στοιχεία συγγραφέα

Η Ρωξάντρα (Σάντρα) Μποττέα-Νούλα γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βουκουρέστι. Μετανάστευσε στην Ελλάδα ως «άπατρις» και συμπλήρωσε τις γυμνασιακές σπουδές της, με υπο­τροφία του Ιδρύματος Fulbright, στο Αμερικανικό Κολέγιο Θηλέων της Αθήνας. Σπούδασε Αρχιτεκτονική και Αστικό Σχεδιασμό στη Νέα Υόρκη (CUNY).
Εργάστηκε ως πολεοδόμος για τον Δήμο της Νέας Υόρκης και για το τότε Υπουργείο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος στην Αθήνα. Με την ιδιότητα αυτή, συμμετείχε ως εισηγήτρια σε διεθνή συνέδρια. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Επιτροπή Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Συμβουλίου της Ευρώπης. Γραμματέας του Δ.Σ. της οργάνωσης «Συμπαράσταση Παιδιού και Οικογένειας», ασχολείται με θέματα κοινωνικά αποκλεισμένων παιδιών.
Ζει στη Ναύπακτο. Είναι παντρεμένη κι έχει δυο παιδιά.

Πηγή: https://aiora.gr/sandra_noula_kosmopolitisses/?lang=el


Πρόσθετες Πληροφορίες

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία χρήσης σας. Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα αποδέχεστε τους όρους μας. Όχι, θέλω να μάθω περισσότερα.