ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ

 

 

 

 

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

Αν η Ναύπακτος δεν ευτύχησε να κλείσει στην αγκαλιά της γης της τη σορό του Μεγάλου Τέκνου της, του Γιάννη Βλαχογιάννη, η Παπαχαραλάμπειος Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της είχε το προνόμιο, να συγκεντρώσει ένα μεγάλο μέρος της ανεπανάληπτης βιβλιοθήκης του, να τη φροντίσει με ιδιαίτερη αγάπη και ευθύνη και τώρα να την αξιοποιεί με την προσφορά των υπηρεσιών της συλλογής Του στο αναγνωστικό της κοινό. Η Βιβλιοθήκη που κατέλιπε ο αείμνηστος Βλαχογιάννης μετά το θάνατό του είχε σε συντομογραφία, μιά όχι και τόσο τιμητική τύχη και μεταχείριση, όπως φαίνεται από τις περιπέτειες ,που την ακολούθησαν μέχρι που ένα μέρος της να βρεί φιλόξενο καταφύγιο σε ιδιαίτερη αίθουσα της Βιβλιοθήκης της πόλης μας, που την κοσμεί, αλλά και την τιμά.

Η σπουδαία σε όγκο και περιεχόμενο συλλογή βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων του Γιάννη Βλαχογιάννη περιήλθε, μετά το θάνατό του, στις αδελφές του και είχε στη συνέχεια την ακόλουθη τύχη :

α) Τα έγγραφα που αποτελούσαν το Αρχείο δωρήθηκαν το 1947, δύο χρόνια μετά το θάνατό του, από την αδελφή του Αγγελική Βλαχογιάννη, στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, υπηρεσία που ίδρυσε ύστερα από υπόδειξη του Βλαχογιάννη, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και θεμελίωσε, οργάνωσε, εμπλούτισε και διήυθηνε ως γνωστό για δύο και πλέον δεκαετίες (1915-1937) ο Βλαχογιάννης.

β) Τα βιβλία της συλλογής Του, πολλά από τα οποία ήσαν εκδόσεις Βενετίας, Τεργέστης, Φλωρεντίας, έμειναν αρκετά χρόνια μετά το θάνατό του στο σπίτι Του στο Κουκάκι, όπου έπαθαν σημαντικές φθορές από την υγρασία και τους διάφορους πλειστηριασμούς στην περίοδο της Κατοχής. Aπο αυτά - σύμφωνα με τη διαθήκη της αδελφής του Αγγελικής - τέσσερεις κλειστές ξύλινες βιβλιοθήκες με βιβλία κυρίως ιστορικά, που αναφέρονταν στην Τουρκοκρατία, την Επανάσταση, τη μεταγενέστερη περίοδο και βιβλία περιηγητών παραχωρήθηκαν στην Ακαδημία Αθηνών.

γ) Τα υπόλοιπα χαρίζονταν από τη δωρήτρια στην Επιτροπή που είχε ορισθεί για την εποπτεία των αρχείων του αδελφού Της, την οποία αποτελούσαν ο Άγγελος Παπακώστας, ο Γεώργιος Αθανασιάδης-Νόβας και ο Πρωτοψάλτης. Η επιτροπή όμως παραιτήθηκε από την δωρεά υπό τον όρο ότι τα βιβλία θα κατέληγαν κατά το μεγαλύτερο μέρος στη Ναύπακτο, ορισμένα (κυρίως εφημερίδες Κυβερνήσεως) στο Μεσολόγγι και τα υπόλοιπα στο νεοσύστατο τότε Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (φιλολογικά, γλωσσικά). Απο πληροφορίες που έχω, δεν πήγαν βιβλία στα Ιωάννινα, ούτε και εφημερίδες στο Μεσολόγγι. Κάποια βιβλία Του δόθηκαν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης από δωρεά του Άγγελου Παπακώστα.

δ) Από τα προσωπικά Του έργα ορισμένα δόθηκαν στην Πάγκειο Επιτροπή, η οποία κατάθεσε σημαντικό χρηματικό ποσό για την ανέγερση ανδριάντα του Γιάννη Βλαχογιάννη στη Ναύπακτο και ορισμένα στη Βιβλιοθήκη του Πνευματικού Κέντρου της Ρούμελης.

  Επόμενη σελίδα
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ - - ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΕΙΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ