Κινητή Βιβλιοθήκη.
«…. μας δώσατε την ευκαιρία και τη δυνατότητα μέσα από την ανάγνωση των βιβλίων που δανειστήκαμε από τη βιβλιοθήκη σας να ταξιδέψουμε στο όνειρο, να εμπλουτίσουμε τη φαντασία μας, να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα των εξετάσεων και να καλύψουν δημιουργικά τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο μας.»
Απόσπασμα από ευχαριστήρια επιστολή ενός μαθητή Λυκείου.
Αξιολογώντας η Πολιτεία την προσφορά της Βιβλιοθήκης, το 1981, την όρισε Κεντρική Βιβλιοθήκη και αφού την εξόπλισε με ένα Βιβλιοαυτοκίνητο της ανέθεσε να επισκέπτεται και να δανείζει βιβλία σε σχολεία, δημοτικές Βιβλιοθήκες και σε πολιτιστικούς συλλόγους σε πόλεις και χωριά του νομού Αιτωλοακαρνανίας και την επαρχία Δωρίδας του νομού Φωκίδας. Η Κινητή Βιβλιοθήκη διαθέτει ιδιαίτερη συλλογή που ανανεώνεται συνεχώς.
Η Κινητή αυτή Μονάδα αποτελεί γέφυρα επικοινωνίας με τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και γενικότερα όλους τους κατοίκους απομακρυσμένων χωριών. Πρωταρχικός στόχος είναι η κάλυψη εκπαιδευτικών, ψυχαγωγικών και ερευνητικών αναγκών μικρών και μεγάλων, δίνοντάς τους πρόσβαση στη γνώση μέσα από βιβλία, αλλά και μέσα από δράσεις παιχνιδιών εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Με τον τρόπο αυτό αμβλύνεται η ανισότητα πρόσβασης στη γνώση μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, υποστηρίζεται ποικιλοτρόπως η εκπαιδευτική διαδικασία και η εφαρμογή του Αναλυτικού Προγράμματος και προωθείται η αναγνωσιμότητα και η φιλαναγνωσία. Κυρίως, όμως, εξοικειώνει με την έννοια της Βιβλιοθήκης, παιδιά που δεν γνώριζαν τη χρησιμότητα και τον ρόλο των Βιβλιοθηκών και τα βοηθά να ανακαλύψουν ότι οι Βιβλιοθήκες προσφέρουν υπηρεσίες που ενθαρρύνουν την έκφραση, τη δημιουργία, τον πειραματισμό και τη συνεργασία.
Για την επιλογή και τον καθορισμό των δανειστικών κέντρων λαμβάνονται υπόψη η μη ύπαρξη σταθερής Βιβλιοθήκης στις σχολικές κοινότητες και η αδυναμία πρόσβασης των κατοίκων σε άλλη Βιβλιοθήκη. Οι επισκέψεις στα δανειστικά κέντρα προγραμματίζονται στην αρχή της σχολικής χρονιάς και ο κάθε κύκλος επίσκεψης πραγματοποιείται περίπου κάθε μήνα. Σε περίπτωση που κάποιο σχολείο επιθυμεί να έρθει το Βιβλιο-αυτοκίνητο στο χώρο του, αρκεί να επικοινωνήσει τηλεφωνικά (2634027388) ή να στείλει γραπτό αίτημα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Βιβλιοθήκης
Κάθε παιδί ή ενήλικας μπορεί να δανειστεί μέχρι και δύο βιβλία τα οποία μπορεί να κρατήσει μέχρι να οργανωθεί η επόμενη επίσκεψη του Βιβλιοαυτοκινήτου για να παραλάβει το δανειζόμενο υλικό και να δανείσει άλλα.